- Termékek

Termékek

Csúcsforma Fitness: 6726 Szeged, Szőregi út 80., Szeged NOVA
Kérdezz/Jelentkezz be edzésre!
Termékek
Termékek

Trigger pont terápia

Milyen esetekben jó terápia a trigger pont kezelés?

Ha edzésen vagy versenyen túlterhelted valamely izmod, illetve húzódásnál, rándulásnál. Továbbá hasznos még éjszakai lábikragörcsnél, ha volt műtéted, ízületi problémáknál és hátpanaszoknál. A trigger pontok nem kímélnek sem felnőttet, sem gyereket, így korhoz, nemhez nem kötött a kezelése. A trigger pont terápia hatékony kiegészítő vagy fő terápia lehet még az alábbi esetekben:

- gerincferdülés

- porckorongsérv

- ínhüvelyi fájdalom

- lumbago, hát és nyakfájdalom

- vállfájdalom, befagyott váll szindróma

- fejfájás

- fogfájdalom, amelynek nincs fogászati oka

Mi az a trigger pont?

A trigger pontok az izomhasban, illetve az izom-ín átmenetnél létrejövő apró, jellemzően fájdalmas duzzanatok. Megkülönböztetünk centrális trigger pontot, amelyet az izomhasban találunk, ahol a motorikus idegpálya belépése található, illetve szatelit trigger pontot, amely egy másik izomban jön létre és a kisugárzó fájdalom hozza létre. Szatelit trigger pont kezelése a centrális pontnál kezdődik, ezáltal szüntethető meg a probléma.

Miben más az izomgörcs (azaz a spazmus), mint a trigger pont? A spazmus az egész izomra kiterjed, míg a trigger pont kisebb területre terjed ki és kezelése hosszabb is lehet, problémától függően. A trigger pont egy energiaszegény környezetet hoz létre az izomban, ezáltal az anyagcsere lassul azon a területen, így a probléma hosszú ideig fennáll, ha nem kezelik.

Mi okozhat trigger pontot?

- akut és krónikus túlterhelés

- direkt trauma

- stressz

- ízületi gyulladás

- helytelen testtartás

A trigger pont kezelése:

A triggerpontok kezelése helytől függetlenül történhet manuálisan, kézi technikával vagy segédeszközzel - streching technikák és gyógytorna alkamazása mellett - ami esetünkben a CrossTape, de ehhez is szükséges a manuális terápia. A terápia enyhén fájdalmas, egy 10-es fájdalom skálán 6-os, de akár azonnali pozitív eredményt is okozhat.