- Hasznos tippek futni vágyóknak

Balázs Domonkos - gyógytornász, edzőnk ajánlásával

Csúcsforma Személyi Edző Stúdió, 6725 Szeged, Boldogasszony sgt. 22.
Kérdezz/Jelentkezz be edzésre!
Blog
10.24
Hamarosan Spartan Race a Csúcsformában!
Hamarosan Spartan Race a Csúcsformában!
Spartan Race... a kezdetek...
Bővebben
01.27
Van-e szükség megelőző vizsgálatokra, állapotfelmérésre?
Van-e szükség megelőző vizsgálatokra, állapotfelmérésre?
Miből áll egy állapotfelmérés...
Bővebben
08.15
Egészséges táplálkozás nyáron is
Egészséges táplálkozás nyáron is
Dietetikusunk tanácsai - nyári élelmiszerbiztonság...
Bővebben
12.08
Hasznos tippek futni vágyóknak
Hasznos tippek futni vágyóknak
Balázs Domonkos - gyógytornász, edzőnk ajánlásával

Miután megtörtént az elhatározás, hogy futásra adjuk a fejünket, és eldöntöttük, mikor és hol kezdjünk hozzá, érdemes kicsit eltöprengnünk ennek mikéntjén. Senki sem ronthat fejjel a falnak, felkészületlenül nem foghatunk hozzá az edzésekhez.

Ahhoz, hogy sikeresek legyünk a sportban, és nem mellesleg, hogy megússzuk a futásainkat sérülések nélkül, pár dologgal nem árt, ha tisztában vagyunk.

A továbbiakban nagy vonalakban végignézzük a futás sarkalatosabb pontjait. Némelyik evidensnek tűnhet, még is úgy gondolom, hogy a kellő hangsúly mindegyiknél indokolt.

A cikk "gondolatébresztő" jellegű, az egyes témák kifejtésére később fog sor kerülni.


 

Futócipő: a futócipő választás talán a legfontosabb a futás sikerességének és preventív mivoltának elérésében. Soha ne az első helyen vegyük meg, rengeteg próbára lesz szükség, mire megtaláljuk az igazit. Ne sajnáljuk rá a pénzt. Még mindig gazdaságosabb egy pár, a talpszerkezetünkhöz igazodó futócipőre kiadni egy bizonyos összeget, mint a hó végén elveszni a gyógyszertári számlák közt. Persze nem mindig a legdrágább a legjobb…

Futótechnika: a megfelelő futótechnika a baleset-megelőzés alapja. Nagy precizitást igényel, de az alapok viszonylag könnyen elsajátíthatóak. Ide tartozik többek közt a lépéshossz, a talajra érkezés, a testtartás és a légzéstechnika.

Ruházat: az időjárásnak megfelelő öltözet épp olyan fontos, mint minden az itt felsoroltak közül. Felejtsük el a mackót, bizony szükség van a speciális futó ruházatra. A zoknitól a sapkáig lényeges, hogy mit húzunk magunkra. Aki még nincs hozzászokva a kinti futáshoz, télen öltözzön fel alaposan. Miután ez megtörtént, a kevesebb réteg minden évszakban ajánlott.

Bemelegítés: a minőségi bemelegítés testünk felkészítése a fokozott terhelésre, mely ugyanolyan jelentős része az edzésünknek, mint maga a futás. Soha ne hagyjuk ki, és ne érjük be csupán pár fejkörzéssel!

Nyújtás: a záró része az edzésünknek, melynek csak nagyon kivételes esetekben szabad közvetlenül a futás után elmaradnia. Fontos mind a balesetek megelőzésében, mind a gyorsaságunk, a dinamikánk megőrzésében. A nyújtást tartsuk fent legalább fél percig, és ne felejtkezzünk el a felsőtestről sem!

Táplálkozás: a futás nagy energiát igényel, melyre fel kell készíteni a szervezetet. Ebben leginkább a minőségi szénhidrátok segíthetnek nekünk (pl. zab, barna rizs, erdei gyümölcsök). Az energiavesztés kifejezetten jótékony is lehet (ha meg szeretnénk szabadulni pár kilótól), de minden esetben szükség van ezek ésszerű pótlására is. A futás közbeni fogyasztás hosszabb táv esetén ajánlott. Ilyenkor az egyszerű, gyorsan hasznosuló szénhidrátokat részesítjük előnyben (banán, energiaszelet).

Folyadékpótlás: a csapból is ez folyik, még is hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla. Az izzadás során nem csak folyadékot, de az izomműködéshez nélkülözhetetlen ásványi sókat is veszítünk, melyeket közvetlen a futás után pótolni kell. Hosszabb táv esetén az edzés során is fogyasszuk bátran, főleg a nyári forróságban!

Keresztedzés: ez lehet akármilyen izomerősítő és mobilizáló jellegű mozgásforma (TRX, jóga, kettlebell). Vele a futást hatékonyabbá, könnyedebbé, balesetmentessé tehetjük. Nem mellesleg az edzéstervünk is változatosabb lesz tőle.

Regeneráció: ide tartozik a napi pihenőidő és a pihentető éjszakai alvás is. A fásult futásnak kevesebb a haszna, mint amilyen veszélyes a szervezetünkre nézve.  


Balázs Domonkos, gyógytornász-személyi edző