- Használjuk testünket

Használjuk testünket

Csúcsforma Fitness: 6726 Szeged, Szőregi út 80., Szeged NOVA
Kérdezz/Jelentkezz be edzésre!
Aktuális
05.04
A CSÚCSFORMA FITNESS FELAJÁNLÁSA  AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN DOLGOZÓKNAK
A CSÚCSFORMA FITNESS FELAJÁNLÁSA AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN DOLGOZÓKNAK
100 db „CSÚCSFORMA ÉLETMÓD Program “ az egészségügyi dolgozóknak a Csúcsforma ...
05.03
Rádióinterjú
Rádióinterjú
"Sport és Tánc" - Vendég: Király Norbert...
02.28
MUNKALEHETŐSÉG A CÉDRUS FITNESSBEN!
MUNKALEHETŐSÉG A CÉDRUS FITNESSBEN!
Munkatársakat keresünk Cédrus Prémium Fitness és Csúcsforma Fitness edzőtermekbe...
05.12
Használjuk testünket:
Használjuk testünket:
Itt a funkcionális tréning!

Sok kutatásról hallhattunk már, melyek arról szólnak agyunk kapacitásának milyen kicsi részét használjuk ki és hogyan növelhetjük ezt. Viszont fizikai képességeinket legalább ilyen mértékben nem használjuk és elhanyagoljuk a hétköznapi életben és nem is érzik annak szükségét, hogy miért fejlesszék, miért kell erősnek maradni. Sokan el sem tudják képzelni, hogy testünk mire képes, mekkora erőt tud kifejteni, milyen gyorsan tud futni. Még az egészségmegőrzés céljából rendszeresen sportoló emberek nagy része fizikai képességének csak igen kicsi részét mozgósítja. Hogyan növelhetjük edzéseink hatékonyságát? Azok a kutatási eredmények, melyek az izmok működését vizsgálják, átalakítják az edzésmódszereket és megmutatják, hogy a céltudatos edzés a legjobb egészségmegőrző rendszer. Nem új keletű dolog, de ennek ellenére sokan nem hallottak még a funkcionális tréningről.

Ahogy öregszünk izmaink összezsugorodnak és elsorvadnak, ha nem teszünk ellene. Kb. tíz életévenként tíz százalékot veszítünk izmaink erejéből. Ez a folyamat jelentősen lelassítható és visszafordítható a megfelelő edzésmódszer kiválasztásával és végrehajtásával. Továbbá a hagyományos edzőtermi gyakorlatok monotóniája is megtörhető a funkcionális edzés használatával.

Tehát mi is az a funkcionális edzés? Olyan tréning, amely az izmokat és izomcsoportokat nem izoláltan, elkülönítve, (mint pl. a  fekvenyomásnál a mellizom edzése) hanem mozgásmintákban gyakoroltatja a tér minden irányában. A mozgásminták a meghatározott céloknak megfelelően vannak kidolgozva.

Az alapelvek a következők:

  • Nem izmokat edz, hanem mozdulatokat gyakoroltat,
  • Minden mozdulat több izület egyidejű összehangolt működését jelenti
  • Minden mozdulat legalább két síkban zajlik
  • Minden mozdulat fejleszti az ideg-izom kapcsolatot

A lényeg, hogy nem haszontalan nagy izomtömeget fejleszt, hanem olyan képességeket javít, amelyeket a hétköznapi életben jobban beépíthetünk és használjuk is. A funkcionális tréning eredményei továbbá az izületvédelem-,  koordináció- és egyensúlyfejlesztés.

Ezen edzésmódszer megvalósításához nagy segítséget nyújtanak különféle edzéseszközök, melyek legtöbbje egy instabil környezete biztosít és egyensúlyozásra késztet a feladatok végrehajtása közben. Ilyen pl. a fit ball, a bosu és a jumper(félgömb), core board, multiroll (gumihenger), a TRX, a gumikötél, -szalag, a medicinlabda, de még a bordásfal is.

Ezek az eszközök segítenek abban, hogy változatos, izgalmasabb edzéseket végezzünk, amelyek sokoldalúan fejlesztik izmainkat, keringési rendszerünket.

Összegezve a funkcionális edzés nem testépítő módszer, de a legjobb módszer, ha erős és izmos testet szeretnél kialakítani. Lényege, hogy a hétköznapi életből vett mozdulatokat gyakoroltatja (guggolás, kitörés, támaszhelyzetek) és kombinálja (guggolás fej fölé tolással, kitörés tárogatással). Célja, hogy az egyes gyakorlatok minél több izomcsoportot megmozgasson egyidejűleg. A funkcionális edzés intenzívebb és megterhelőbb a szó jó értelmében, mint a hagyományos kondi termi edzések, így lerövidítheted akár 30-40 percesre is edzéseidet, de a hatékonyság ennek ellenére is növekedni fog.