- Csodadiéta helyett…

Új év, új fogadalmak

Csúcsforma Fitness: 6726 Szeged, Szőregi út 80., Szeged NOVA
Kérdezz/Jelentkezz be edzésre!
Aktuális
05.17
Reflux
Reflux
Reflux - az egyik leggyakrabban előforduló emésztőrendszeri megbetegedés...
01.27
Kinek érdemes személyi edző segítségét kérni?
Kinek érdemes személyi edző segítségét kérni?
Valóban a gazdagok kiváltsága...
01.27
Fogyókúra egy életen át?
Fogyókúra egy életen át?
Gyakran nem jó érzés belegondolni...
01.27
Csodadiéta helyett…
Csodadiéta helyett…
Új év, új fogadalmak

Új év, új fogadalmak, sokan akarnak egészségesebben élni, de többnyire nem tudják hogyan kell vagy, hogy is lássanak hozzá. Elhatározzák, hogy leszoknak a dohányzásról, lefogynak egy pár kilót és elkezdenek sportolni, de gyakran ez egy hirtelen fellángolás csak és pár hét elteltével minden marad a régiben.

Hogyan is élhetünk teljesebb életet rohanó világunkban? Mindenki tudja a megoldást: ez az ÉLETMÓDVÁLTÁS. Az egészséget megőrző életmód létfontosságú elemei a rendszeres testmozgás és a megfelelő táplálkozás.

Genetika vagy életmód, ami az egészségünket befolyásolja. Gyakran hallom azt a megállapítást túlsúlyos emberektől, hogy ezt örökölték, nem tudják befolyásolni testalkatukat. Ha megkérdezzünk egy túlsúlyos embert, hogyan táplálkozik, mennyit mozog és milyen életet él, akkor gyorsan kiderül mi okozhatja az elhízást. Igen, a genetika is ott van de sokkal kisebb mértékben , mint azt gondolnánk. Az emberi test nem arra van tervezve, hogy egész nap csak minimális terhelést kapjon és vegetáljon, ettől elsatnyul, leamortizálódik, alkalmatlanná válik, hogy felvegye a harcot sok betegség ellen. Persze a kifogások tárháza kimeríthetetlen miért ne változtassunk: sok a munka, nincs idő rá, se pénz, nem tudom, hogyan kezdjek hozzá, nem szeretek sportolni, az evés okoz már csak igazán örömet és még sorolhatnám sokáig. Van egy mondás „akinek nincs ideje az egészségre, az szakítson időt a betegségre”. Sajnos ez sok esetben igaz és gyakran csak akkor következik be az életmódváltás, ha túl van egy infarktuson, vagy kialakult egy magas vérnyomás, cukorbetegség és izületi bántalmak.

Megéri-e változtatni, mit nyerhetünk, ha megreformáljuk életmódunkat:

Bátran ki merem jelenteni, aki odafigyel az egészségére, aktívan él és sportol és megfelelően táplálkozik, az teljesebb életet tud élni és most nem csak az számít meddig élünk mert egy beteges ember is a gyógyszereknek „köszönhetően” elélhet 70-80 éves koráig, de higgyük, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy ezt évtizedes betegeskedéssel tölti-e vagy élete minden percét élvezi.

Miben több az, aki rendszeresen sportol egészsége megőrzése végett? Talán a legfontosabb a szívünk és az egész keringési rendszer kapacitása. Nem az izmaink mérete, hanem ennek a rendszernek a gazdaságos működése befolyásolja legjobban testünk erejét. A rendszeres mozgás hatására izmaink, izületeink erősebbé válnak, állóképességünk fejlődik, anyagcserénk sebessége fokozódik – könnyebb fogyás, stressz tűrő képességünk jelentősen megnő, ritkábban leszünk betegek és a hétköznapi terhelés könnyebben elviselhetővé válik.

Megfelelő táplálkozás a következő alappillér az egészséges élethez. Ma már mindenki tudja, hogyan kell enni, mindenhonnan arról hallhatunk hogyan együnk egészségesen és fogyhatunk le gyorsan. A csodadiéták tucatjait ismerjük már és még mindig találnak ki újakat. Gyakran hatásos egy ilyen diéta és akad közte jó is, de vigyázzunk, mert ha életünkbe nem hoz tartósan új rendszert akkor többet fogunk visszahízni a diéta alatt, mint amit leadtunk. Az alapszabályokat sokan ismerik már: egyél naponta sokszor keveset, egyél zöldséget ,gyümölcsöt és tejterméket rendszeresen, ne egyél egyszerű szénhidrátokat, mint pl a cukor és a finomliszt, fogyassz megfelelő mennyiségű folyadékot, stb. Tehát olyan rendszert dolgozzunk ki, amelyet sokáig lehet tartani, magunkénak tudunk érezni és élvezni is lehet, mert nem veszíthet a táplálkozás az élvezeti értékéből sem. Viszont meg kell értenünk az egyik legfontosabb alapszabályt, hogy mértékkel együnk, mert a fölöslegesen bevitt kalória, amit a szervezetünk nem hasznosít, könnyen vezethet hízáshoz. Bizonyos mennyiséget kötelező megenni, hogy a szervezetünk normálisan működjön, tehát a túl kevés is káros lehet hosszú távon.

Az egészséges életről rengeteget lehet beszélni és írni, ebben a cikksorozatban a későbbiekben arról fogunk tájékoztatni, hogyan teheted ezt meg egyszerűen és a legfontosabb, hogy ésszerűen.